De Orkest Ontdekker: interactieve muziekinstallatie voor kinderen

Componisten Stan Koch en Than van Nispen tot P van het GreenCouch collectief werkten i.s.m. Chantalla Pleiter en het Rotterdams Philharmonisch Orkest mee aan een interactieve installatie waarmee kinderen spelenderwijs het orkest ontdekken. Zij gebruikten daarvoor o.a. gamemuziek-technologie, welke bekend staat als 'verticale re-orkestratie'.

Op zondag 13 oktober opende chef-dirigent Yannick Nézet-Séguin om 13.30 uur, in de hal van de Doelen, De Orkest Ontdekker, een interactieve muziek- en lichtinstallatie. Kinderen van 4 tot 12 jaar ervaren via de ontdekker spelenderwijs welke muziekinstrumenten er in een symfonieorkest zitten.

De Orkest Ontdekker bestaat uit boxen, buizen en licht. Elke box staat voor een instrumentengroep, die tot leven komt wanneer je erop gaat staan of zitten. Hoe meer deelnemers hoe rijker de muziek. Je kan echter ook de rol van dirigent aannemen en voelen hoe het is om een voltallig symfonieorkest aan te sturen. Kinderen leren hoe een orkest werkt en dat meerdere instrumenten samen de klank van een heel orkest vormen.

De onthulling van de Orkest Ontdekker 13-10-2013

Muziek:
Stan Koch & Than van Nispen tot Pannerden

De muziek voor 'de Orkest Ontdekker' bestaat o.a. uit de Symphony Fantastique van Hector Berlioz en een stuk 'Avonturen van Sam' van de hand van componisten Stan Koch en Than van Nispen tot Pannerden.
Eerder schreven zij al diverse muziekstukken voor de ikcomponeer-tool van de afdeling educatie van de Stichting Omroep Muziek (SOM, voormalig MuziekCentrum van de Omroep), waarin kinderen spelenderwijs een eigen muziekstuk kunnen bouwen. De nieuwe versie van de 'Avonturen van Sam' is een bewerking van een van de muziekstukken uit de ikcomponeer-tool ('Avonturen' geheten). Kinderen kunnen na hun orkest-ervaring met de Orkest Ontdekker dus zelf ook een stuk componeren in dezelfde muzikale stijl!

Het componisten-duo vormt onderdeel van het GreenCouch collectief, dat muziek voor media zoals games, films en commercials schrijft. Een specialiteit van het gezelschap is zogeheten non-lineaire muziek. Dat is muziek waarbij het resultaat niet van te voren vast staat, maar wordt bepaald door externe factoren. Die factoren kunnen de volgorde van de muziek bepalen, of in het geval van de Orkest Ontdekker het wel of niet meespelen van een instrument. De externe factor is in dit geval diegene die wel of niet op een van de stoeltjes plaats neemt.
Het 'aan- en uit zetten' van instrumentgroepen komt overeen met een interactieve muziekstrategie die ook wel 'verticale re-orkestratie' genoemd wordt.

——————————————————————————–

Credits Orkest Ontdekker:

Concept: Chantalla Pleiter
Programmatuur: Teackele Soepboer
Technisch ontwerp: Ditmar van Dam
Bouw: Marc Buddendorf
Interface; Sieger M.G, Raoul

Muziek: Avonturen van Sam: GreenCouch
Compositie & Arrangement Than van Nispen tot Pannerden & Stan Koch
(Virtuele) Orkestratie: Stan Koch

Verwante artikelen

2 November belooft aldus het programma...

een concert-voorstelling voor de jongste liefhebbers van games en muziek!
12 Januari zal...

De Internationale ComputerMuziek Conferentie is een van de meest belangrijke computer-muziek...

Het, vele awards winnende, spel Red Dead Redemption staat ook bekend om de grandiose soundtrack...

Samenvatting door Jelmer Bron van het artikel "APPROACHES TO CREATING REAL-TIME...

Google Ads