Opnames "Mario & Sonic at the Winter Olympics" door Metropole Orkest

Dutch Game Music mocht onlangs even een korte blik achter de schermen werpen bij een opname van de muziek voor de nieuwe "Mario & Sonic at the Winter Olympics". Gewoon hier, in Nederland… In het MCO te Hilversum, met het Metropool Orkest in de hoofdrol.

Tom Trapp (arrangeur) ontving me op uiterst vriendelijke manier in de kantine van het MCO. Het orkest heeft net even een korte lunchpauze en langzaam aan druppelen de muzikanten binnen, en wordt de wachtrij bij de kantine kassa steeds langer. Veel tijd om te praten
is er niet. We bespreken kort even hoe Nintendo erbij is gekomen om hier zijn opnamen te doen. "Waarschijnlijk heeft het te maken met de snelheid waarmee dit orkest dit soort partijen in kan spelen." antwoordt Trapp.

Hoe is Trapp hier zelf eigenlijk betrokken bij geraakt?
"Ik heb zelf wel al vaker meegewerkt aan Nintendo producties, onder andere verschillende games uit de Mario en Zelda franchises. De aanname procedures zijn behoorlijk zwaar. Je moet veel werk laten zien en horen en je wordt uiteindelijk uit een gigantische pool van arrangeurs gekozen"
Gaandeweg het gesprek blijkt dat de policy van Nintendo betreffende de muziek nogal strak is. Zo dienen de partituren na dit soort projecten vernietigd te worden.

Het orkest is ondertussen uitgegeten en begint langzaam aan de kantine uit te lopen. Trapp kijkt vluchtig op zijn horloge. "Ik moet terug, ga je even mee om in de control-room te kijken?". Uiteraard!
Drie geluidstechnici, componist Kenichi Tokoi (de man die sinds 1993 de muziek voor zo een beetje alle Sonic games heeft gecomponeerd) en Tom Trapp zelf leiden de opnamen. Er zit een grote, symfonische bezetting van het Metropool Orkest in de opname ruimte. Na een paar minuten worden de opnamen gestart. De muziek heeft heel duidelijk dat herkenbare Japanse
Nintendo sfeertje over zich, wat we kennen van Mario Galaxy en natuurlijk de vorige "Mario & Sonic" games. Met grote kunde wordt de muziek gespeeld en de opnamen verlopen dan ook vlot.

Na een klein half uur besluit ik dat het tijd is voor mij om te gaan. Ik wil niemand voor de voeten lopen gezien de strakke organisatie. Tijdens een korte pauze bedank ik iedereen en loods ik mezelf via de harp-opname ruimte naar buiten. Mooi om op dit niveau een keer een opname van zo dicht bij mee te kunnen maken, en te zien hoe vaardig dit hele team te werk gaat!
[Een verslag van Ivo van Dijk]

|

Verwante artikelen

Het Metropole Orkest speelde als eerste in Nederland met bekende en bijzondere, muzikale gasten...

Luister hier naar een playlist samengesteld uit muziek van Nederlandse Game Componisten.

5 november 2011 wordt geschiedenis geschreven. De respectabele, Londense Royal Albert Hall zal...

GamesFM is o.a. een radiozender met 100% Game-...

Het OneBigAlbum is een mooi initiatief van o.a. Game Music Initiative (Jonathan v/d Wijngaarden...

Google Ads